Voorlezen aan honden

Gepubliceerd op 30 april 2019 om 11:30

Voorlezen aan Nena.. Wat houd dat eigenlijk nou precies in? En vooral; Waarom? 

Leren lezen is één, zo niet het belangrijkste onderdeel van het onderwijsproces. Toch is leren lezen niet voor alle kinderen en volwassenen vanzelfsprekend en gemakkelijk. Vooral het hardop voorlezen zorgt vaak voor angst en schaamte. Om het voorlezen leuker en minder zwaar te maken wordt een hond ingezet.

In Amerika gebeurt het al een langere tijd, daar noemen ze het READING TO ROVER. UC Davis heeft een onderzoek gedaan naar het voorlezen van honden en heeft bewezen dat het kinderen helpt. Hier in Nederland gebeurt het echter nog niet zoveel, al begint het nu wel op te komen in Midden-Brabant. 

Voor kinderen die moeite hebben met lezen of moeilijk te motiveren zijn is lezen vaak niet leuk. Maar daar kunnen wij bij helpen. Nena vind het namelijk erg leuk om voorgelezen te worden! 

Vaak heeft alleen de aanwezigheid van Nena al een rustgevende werking. Ook voelen kinderen zich meer op hun gemak omdat Nena niet oordeelt of veroordeelt, maar ze accepteert zoals ze zijn, geeft geen commentaar en laat de persoon zelf het leestempo bepalen. Het maakt de sessie luchtiger en ontspannen en het haalt de druk van het voorlezen af.

Lijkt dit nou iets voor jou? Of denk je dat dit je kind kan helpen? Stuur even een mailtje naar info@aacstapvoorstap.nl

Mocht je nou nog vragen hebben, laat het me even weten...

 

Hopelijk tot snel! 
Liefs Romy

 

 

P.S. Stichting Hulphond en Bibliotheek Midden-Brabant hebben kwispellezen opgestart. Dat is eigenlijk hetzelfde! En die hebben er een heel mooi filmpje over gemaakt;

 


«   »